Eerste viervoeters betrekken nieuwe schaapskooi

Email this to someoneShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0
De schapen betrekken de nieuwe schaapskooi | © JKBFotografie

Weiteveen – Langs een met fakkels verlicht pad wenkten en lokten vrijdagmiddag twee prachtige “witte wieven” de vele bezoekers naar de nieuwe schaapskooi in het Bargerveen in Weiteveen. Hun lokroep werd versterkt door de Moorbloazers uit Nieuw-Schoonebeek.

Achter in de stal hadden Jozef en Maria de kribbe al in gereedheid gebracht voor de komst van hun kindje. De bezoekers konden genieten van koffie, thee of chocolademelk met op de achtergrond het gezang van het kerstkoor Melody.

Na het openingswoord van wethouder Nynke Houwing werden de deuren geopend door gedeputeerde Henk Jumelet en de directeur van INTERREG/EDR, Hermann Wessels, voor herder Luuc Bos, zijn hond en zijn kudde. Rond de 1000 schapen holden de stal binnen. Met deze actie was de stal officieel geopend.


Video: Paradigmum – Kees Huysman

Klus in voorjaar geklaard

De schaapskooi heeft nu wel haar eerste bewoners, maar dat betekent niet dat de klus geklaard is. De komende tijd wordt nog hard gewerkt aan het terrein, de runderstal die plaats biedt aan 100 koeien, het Bezoekerssteunpunt met horecavoorziening, de schapendrift en de wandelpaden. Komend voorjaar is alles klaar en kan het publiek een kijkje komen nemen.

Beleven, beschermen, benutten

“De kers op de taart, de kroon op de ontwikkeling van dit gebied. Als straks ook nog het bezoekerscentrum er staat, dan is dit dé plek om het Bargerveen te gaan ontdekken”, aldus gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de aanleg van de leemruggen, de waterbuffer, de slenk, de wandel- en fietspaden en de bruggen in de Zuidersloot. Allemaal om het unieke stukje hoogveen in het Bargerveen te beschermen. De schapen en koeien houden de natuur op peil.

Grensoverschrijdende samenwerking

Geschäftsführer Hermann Wessels van het INTERREG-programma van de Eems Dollard Regio (EDR) benadrukte de intensieve grensoverschrijdende samenwerking tussen de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek, de Provincie Drenthe, Staatsbosbeheer en het Duits-Nederlandse Natuurpark Moor-Veenland. Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 2 miljoen euro door de Europese Unie en de INTERREG-partners financieel ondersteund.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer wordt de nieuwe gebruiker van het terrein en de opstallen. Daarmee hebben ze – naast de werkschuur in Zwartemeer – een tweede steunpunt om het omvangrijke gebied te beheren. Volgend jaar viert Staatsbosbeheer dat men hier al 50 jaar actief is. En met succes. Het Bargerveen is een van de mooiste Natura 2000-gebieden. Eén van de door Europa aangewezen natuurgebieden waarin de kwetsbare natuur beschermd moet worden. Naar verwachting zal de nieuwe Schaapskooi uiteindelijk een groot aantal bezoekers naar Weiteveen trekken.

Foto’s: © JKBFotografie

Reageer